The Fillmore's new sign after redevelopment.
Fillmore August 23th 2011 051
Aerial view of Elizabeth Square by KGD Architects.
ElizabthesqAerial View
The Flats and The Darcy under construction.
IMG_20150603_103936
The Flats and The Darcy under construction.
PANO_20150603_090123
Fillmore August 23th 2011 051
ElizabthesqAerial View
IMG_20150603_103936
PANO_20150603_090123

New ways of thinking and problem solving must be embraced to address a dynamic marketplace.

Elizabeth Square

Elizabeth Square is a joint project between the Lee Development Group and the Housing Opportunity Commission to provide a new 15-story apartment building, a 19-story apartment building, a county “Wellness Center” of a recreation center and pool to be owned and operated by Montgomery County, and a renovated 16-story apartment building. The project is a multi-phase, mixed use development of three buildings in Silver Spring, MD near the Silver Spring Metro Station. HOC (Housing Opportunity Commission) currently owns and manages two buildings on the block, Elizabeth House, a 14 story building with 160 affordable units for seniors and Alexander House, a 16-story apartment building. Lee Development Group was the owner of Fenwick Professional Park, a two-story townhouse style office complex built in 1953. The project will provide a new multi-family residential building and units and will preserve The Alexander House. The project was only possible through a partnership between the Lee Development Group and the HOC to redevelop these properties.

Fillmore

The redevelopment of the Fillmore represents the culmination of public-private financing and investment between multiple groups. Rodgers Consulting Inc., in concert with Lee Development Group, Montgomery County and the State of Maryland, has helped realize the vision of a major entertainment venue to anchor revitalization on the north side of Colesville Road in downtown Silver Spring. The original historic façade of J.C. Penney’s, a building that has been vacant for almost 20 years, will remain as the Fillmore Music Hall brings arts and entertainment to this specific section of Silver Spring’s revitalization to meld with the ongoing efforts begun by the establishment of the AFI Silver Theater and Discovery communications.

Rodgers Consulting had the responsibility for simultaneous preparation and submission of the project plan and preliminary plan of subdivision on a time track second to none. The design and engineering team at Rodgers helped spearhead a radical departure from typical development sequencing in the optional method of development, given that the public use space and amenity –the Fillmore-will be the first phase of the project; the office, retail and hotel will come in later phases. The Rodgers engineering team led the coordination of the consultant team engaged in the effort. This key role has allowed the Fillmore project to become an envied model for expeditious review and approval in Montgomery County.

View Project

The Flats and The Darcy

Rodgers Consulting, Inc. utilized its urban infill experience to effect a true mixed-use development along a highly visible corner in downtown Bethesda. The location of Lot 31, previously a surface parking lot owned by Montgomery County, is located directly next to a proposed Metro Station in downtown Bethesda. The Lot 31 Project is a unique public/private partnership beset with many challenges, which emerged as a highly regarded project that provides increased public parking, enhanced pedestrian safety and mixed income housing to an already thriving and vital area of Montgomery County. These 2 residential buildings, composed of 250 units, supported by first floor retail, showcase a courtyard plaza along the southern boundary that offers public space opportunities to residents and the public alike. Designed to build and incorporate an efficient public/private garage whose spaces will be shared by local visitors and the residential occupants of the project, approximately 40,000 square feet of retail space will be available to lease

The project will integrate with the bustling Bethesda transit-oriented dynamics currently in place. Design coordination was particularly challenging given the site’s ultimate configuration which incorporated existing surface parking lots on either side of Woodmont Avenue transforming the area to provide five stories of underground parking beneath the road to seamlessly link the two residential sides of the site.

View Project